REKLAMA
Najlepsze Domy
Nowy „duch” starego mieszkania

Nowy „duch” starego mieszkania

Remont, a właściwie odbudowa ponad stuletniego mieszkania w centrum Wrocławia, dał niezwykły efekt. Wyeksponowano w nim wiekowe, ale atrakcyjne elementy architektoniczne: ceglane nadproża, belki stropowe, stalowe belki łączące dawny komin dymowy ze ścianą zewnętrzną. Architekci uzupełnili też mieszkanie o nowoczesne rozwiązania – sztuczną trawę, natynkową instalację elektryczną i mosiężne włączniki stosowane na okrętach.

Remont, a właściwie odbudowa ponad stuletniego mieszkania w centrum Wrocławia, dał niezwykły efekt. Wyeksponowano w nim wiekowe, ale atrakcyjne elementy architektoniczne: ceglane nadproża, belki stropowe, stalowe belki łączące dawny komin dymowy ze ścianą zewnętrzną. Architekci uzupełnili też mieszkanie o nowoczesne rozwiązania – sztuczną trawę, natynkową instalację elektryczną i mosiężne włączniki stosowane na okrętach. 

Mieszkanie mieści się w starej, ale mocno zaniedbanej kamienicy wybudowanej w 1906 roku w centrum Wrocławia. Inwestor zdecydował się na zakup głównie ze względu na doskonałą lokalizację i niepowtarzalny klimat.

 

DSC_9087.jpg
DSC_9087.jpg

Jak było...
Mieszkanie ma łączną powierzchnię 52,8 m² i składa się z przedpokoju (5,9 m²), z którego wchodzi się do miniaturowej i niezbyt ustawnej łazienki (3 m², ale za to z oknem), równie niewielkiego pokoiku (6,7 m²) oraz dużej przechodniej kuchni (14,6 m² z oknami z dwóch stron). Z kuchni przez starą płycinową ościeżnicę drzwi można wejść do jeszcze większego salonu (22,7m²).

DSC_9097.jpg
DSC_9097.jpg

W środku zachowały się dwie oryginalne drewniane ościeżnice drzwi wewnętrznych (nieco sfatygowane, ale ciągle piękne) i wymieniona już przez właściciela kamienicy stolarka okienna i drzwiowa. Do tego we wszystkich małych pomieszczeniach (przedpokój, łazienka i pokoik) zachowały się widoczne pod sufitem belki stropowe. Niestety drewno było powierzchniowo dość mocno zniszczone, nie było więc w zasadzie możliwości wyeksponowania go w naturalnym kolorze.

DSC_9180.jpg
DSC_9180.jpg

Co ciekawe główne pomieszczenie (które później zostanie kuchnią) ma okna na dwie przeciwległe strony – co szczególnie w jasny dzień daje wrażenie wchodzenia na most. Dwa z trzech okien są przy tym przekryte ceglanymi nadprożami w formie łuków odcinkowych, już oczyszczonymi z tynku przez poprzedniego właściciela. Wszystkie okna wychodzą na wewnętrzne podwórka – całkiem spore i zupełnie ładne od strony północnej i maleńkie i bardzo zapuszczone od południowej. Poza tym w mieszkaniu architekci zastali zdrowe drewniane stropy i mocno już sfatygowane podłogi z desek. Nie było tu natomiast żadnych instalacji.

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!
eurobud.com.ua/bitumnaya-cherepitsa-shinglas-sonata/

https://avtovoz.co.ua

https://steroid-pharm.com