REKLAMA
Najlepsze Domy
Rozbudowa domu. Zobacz realizację z Polski

Rozbudowa domu. Zobacz realizację z Polski

Przebudowa lub rozbudowa domu to zadanie niezwykle trudne. Wymaga bowiem dopasowania każdego szczegółu do istniejących zabudowań. Połączenie starego z nowym to wyzwanie, które może przynieść wiele satysfakcji ponieważ wprowadzając nowoczesność zachowuje elementy tradycji, z którą utożsamiają się domownicy.

Przebudowa lub rozbudowa domu to zadanie niezwykle trudne. Wymaga bowiem dopasowania każdego szczegółu do istniejących zabudowań. Połączenie starego z nowym to wyzwanie, które może przynieść wiele satysfakcji ponieważ wprowadzając nowoczesność zachowuje elementy tradycji, z którą utożsamiają się domownicy.

To niewielkie w skali lecz trudne zadanie projektowe polegało na rozbudowie istniejącego, tradycyjnego domu jednorodzinnego krytego gontem, oraz zaproponowaniu nowej, współczesnej formy architektonicznej dla przestrzeni basenu.

Dom został powiększony o tradycyjne drewniane werandy których celem jest powiększenie i doświetlenie wnętrza domu. Istniejący, zacieniający taras, po przebudowaniu na werandę zyska przeszklony dach doświetlający salon.

Budynek basenu został zaprojektowany tak, aby nie konkurować z istniejącym budynkiem. Jego linearna forma nawiązuje zestawionymi materiałami do istniejącego budynku. Prosta, minimalistyczna forma z płaskim, otwieranym dachem nawiązuje wysokością do okapów istniejącego obiektu, otwiera się transparentną, mobilną fasadą na przestrzeń domu i ogrodu, natomiast od strony północnej stanowi intymną przegrodę zapewniającą poczucie intymności użytkownikom.

W twórczy sposób został potraktowany łącznik integrujący dom z basenem. Jest to przestrzeń zimowego ogrodu, która w okresie letnim będzie pełnić funkcję otwartego, zadaszonego tarasu, wypełnionego zielenią i meblami ogrodowymi. Dzięki takiemu zabiegowi nie tylko odzyskano utraconą przestrzeń istniejącego zadaszonego tarasu, w miejsce którego powstanie nowa weranda, ale przede wszystkim wykreowano transparentny, niedostrzegalny w okresie letnim łącznik, dzięki czemu dom funkcjonalnie i optycznie pozostanie obiektem wolnostojącym.

Istniejący salon powiększony o projektowaną werandę, zyska spektakularną, prestiżową oś łączącą dom z całorocznym basenem.

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Alzbeta Barancikowa, Natalia Bryzek, Alicja Dziedzina, Anna Hydzik.
Wizualizacje & Grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska południowa
Data: 2015-2016
Powierzchnia: 325 m²
Klient: prywatny

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!