Najlepsze Domy
Nowoczesny dom dla sportowca. Zobaczcie jak go zaprojektowano

Nowoczesny dom dla sportowca. Zobaczcie jak go zaprojektowano

Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń to zespół mieszkalny zaprojektowany dla miłośnika sportu i wody – nurkowania i pływania. Umiejscowienie transparentnego basenu ponad salonem sprawiło, iż woda stała się integralnym elementem domu.

Dom Podwodny i Stodoła Ćwiczeń to zespół mieszkalny zaprojektowany dla miłośnika sportu i wody – nurkowania i pływania. Umiejscowienie transparentnego basenu ponad salonem sprawiło, iż woda stała się integralnym elementem domu.

Dzięki wyniesieniu basenu o długości 23 m na wyższy poziom uniknięto tworzenia bariery pomiędzy domem a ogrodem. Z salonu można wyjść bezpośrednio na taras i dalej do Stodoły Ćwiczeń. Jak mówią architekci: Stworzyliśmy tym samym spektakularny widok z wnętrza strefy dziennej – zarówno na przepiękny krajobraz, jak i na wodę, która filtruje światło słoneczne. Przeszklony basen stał się tutaj zadaszeniem tarasu będącego przedłużeniem dwupoziomowego salonu.

Woda w roli głównej

Basen dostępny jest z górnego tarasu zlokalizowanego na poziomie wejścia i wjazdu do domu. Tutaj zlokalizowano garaż oraz strefę nocną – bezpośrednio przyległą do lustra wody, która będzie korespondować z pięknym widokiem. Basen i dom wzajemnie się przenikają. Woda staje się częścią nie tylko strefy dziennej, kuchni i jadalni, ale również holu wejściowego, układu komunikacyjnego – krętych schodów oraz antresoli, głównej łazienki, sypialni, kuchni, jadalni a nawet garażu!

Dom zwieńczony jest minimalistyczną formą samotni – przestrzeni kontemplacyjnej. Jej subtelne wychylenie w stosunku do kierunku domu ma podkreślać nie tylko atrakcyjny widok, ale również stanowić dynamiczną dominantę dla całego zespołu, która formą i materiałem koresponduje ze Stodołą Ćwiczeń zlokalizowaną na przeciwległym końcu działki.

Nowoczesne wnętrze i innowacyjne instalacje

Dodatkową cechą projektu jest możliwość bardzo łatwego zaadoptowania rezydencji do funkcji hotelu mieszczącego 11 apartamentów. Adaptacja ta nie będzie wymuszała ingerencji w konstrukcję domu i układ przeszkleń elewacji. Przebudowy będą wymagać jedynie wewnętrzne ściany działowe.

Dach domu zostanie pokryty systemem solar-slate, który generuje energię porównywalną z energią solarną. Materiałem wykończeniowym tutaj nie są panele słoneczne, a estetyczna kamienna dachówka. Zostanie również zastosowany sterowany elektroniczne system rastrów. Jeden będzie kontrolował dopływ światła i otwarć widokowych z przeszklonego garażu natomiast drugi będzie regulował poziom nasłonecznienia tarasu i salonu.

W bezpośrednim sąsiedztwie tarasu zaprojektowano zacieniony ogród, który będzie kolejną ciekawą przestrzenią, formą pośrednią między wnętrzem domu a zewnętrznym ogrodem.

Umiejscowiona na drugim końcu działki Stodoła Ćwiczeń to obiekt, w którym znajduje się przestrzeń siłowni, sauna, łazienka oraz zewnętrzna balia kąpielowa. Stodoła została zaprojektowana tak, aby przestrzeń siłowni w lecie miała formę otwartej zadaszonej przestrzeni dzięki możliwości zsunięcia aż trzech transparentnych ścian.

 

Projekt: BXBstudio Bogusław Barnaś
Zespół: Bogusław Barnaś, Natalia Jejer, Javier Sarralde Martinez, Damian Szyjka, Paulina Dobrzańska, Natalia Bryzek, Magdalena Tofil
Wizualizacje i grafika: BXBstudio Bogusław Barnaś
Lokalizacja: Polska południowa
Data: 2014 r.
Powierzchnia: 600 m2
Inwestor: Prywatny

Źródło: BXBstudio Bogusław Barnaś

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!
www.progressive.ua