REKLAMA
Najlepsze Domy
Dwie stodoły. Zobacz realizację domu jednorodzinnego w Tychach

Dwie stodoły. Zobacz realizację domu jednorodzinnego w Tychach

Dom miał być przestrzenny i komfortowy, maksymalnie otwarty na otaczający ogród i nowoczesny. Wyzwaniem dla architektów były też wymogi planu zagospodarowania przestrzennego związane z kształtem dachu i maksymalną wysokością domu. Efektem jest zrealizowany projekt o wdzięcznej nazwie "Dwie stodoły".

Dom miał być przestrzenny i komfortowy, maksymalnie otwarty na otaczający ogród i nowoczesny. Wyzwaniem dla architektów były też wymogi planu zagospodarowania przestrzennego związane z kształtem dachu i maksymalną wysokością domu. Efektem jest zrealizowany projekt o wdzięcznej nazwie "Dwie stodoły". 

Warunki zabudowy

Dom zlokalizowany jest w spokojnej, północnej dzielnicy miasta Tychy, nieopodal kompleksu leśnego. Dojazd zrealizowany jest poprzez sięgacz z drogi głównej, łączący się z działką w jej północno–zachodnim narożniku. Zapisy warunków zabudowy oparte na analizie urbanistycznej okolicy narzucały geometrię dachu, jak i maksymalną wysokość budynku. Prostokątny kształt działki i jej orientacja w stronę południowo-zachodnią sugerowały preferowaną lokalizację budynku.

Wymagania inwestorów

Wymaganiami inwestorów było, aby dom był otwarty na południowy ogród, przestrzenny i wygodny. Jak zaznaczają architekci: Aby tego dokonać i rozbić kubaturę, podzieliliśmy bryłę budynku na dwie różniące się materiałowo i funkcjonalnie części. Pierwszą ukierunkowaliśmy na południe i zawarliśmy w niej całą strefę dzienną. Drugą, aby ułatwić mieszkańcom manewrowanie samochodem, skierowaliśmy bramą garażową w stronę wjazdu na działkę. W niej umiejscowiliśmy pozostałe strefy funkcjonalne domu.

Ponadto, obie bryły przesunięto względem siebie, aby jeszcze powiększyć podjazd, który ze względu na dosyć wąską drogę dojazdową, musi służyć do zawracania samochodem. Zabieg ten pozwolił także na wytworzenie zacienionej, prywatnej części tarasu dostępnego bezpośrednio z sypialni.

Dodatkowo, bryły domu przesłaniają się tak, że do głównej sypialni nie docierają bezpośrednie promienie słoneczne w godzinach popołudniowych, co daje czas na wychłodzenie się pomieszczenia na noc.

Komfortowe wnętrze

Obie bryły połączono ze sobą otwartą, przeszkloną antresolą. Wybór niezwykle trwałych materiałów elewacyjnych i rezygnacja z rynien sprawia, że dom przez całe swe istnienie zachowa swój pierwotny wygląd praktycznie bez konieczności obsługi.

Aby budynek by był wygodny, wszystkie strefy niezbędne do codziennego funkcjonowania zlokalizowano na parterze, pozostałe stanowiące funkcje dodatkowe, na piętrze. Wnętrza utrzymane w dwukolorowej, ciepłej stylistyce stanowią swoisty kontrast dla chłodnych materiałów elewacyjnych.

Jakość samego budynku i jego detali jest wynikiem zastosowania wysokiej jakości materiałów, dobrego wykonawstwa i stałego nadzoru projektantów nad realizacją.

 

Projekt opracowano w pracowni: RS+ Robert Skitek, http://rs.pl/

Lokalizacja: Tychy, Polska

Powierzchnia: 251 m2

Realizacja: 2014 r.

Architekci: Robert Skitek, Szymon Borczyk

Konstrukcja: Jan Kostorz

Zdjęcia: Tomasz Zakrzewski, http://archifolio.pl/  

  • Lukasz W,

    Każdy chce być wyjątkowy i się wyróżniać ; dlatego jadąc przez Polskę nachodzi nieodparte wrażenie jarmarku. W cywilizowanych krajach architektura harmonijnie komponuje się z otoczeniem. Poziom harmonii tej blachy wsród otaczajacej zieleni imponuje.
https://progressive.ua

https://220km.com

contact us adulttorrent.org