REKLAMA
Najlepsze Domy
Dom za ekranem. Zobacz niezwykły projekt z Krakowa

Dom za ekranem. Zobacz niezwykły projekt z Krakowa

Najbardziej charakterystycznym elementem budynku, którego funkcja ściśle wiąże się z ochroną przed agresją dźwięku, jest szklany ekran akustyczny. Wkomponowany w bryłę domu, zaprojektowany z dbałością względy estetyczne, stanowiący symbol całości założenia projektowego.

Najbardziej charakterystycznym elementem budynku, którego funkcja ściśle wiąże się z ochroną przed agresją dźwięku, jest szklany ekran akustyczny. Wkomponowany w bryłę domu, zaprojektowany z dbałością względy estetyczne, stanowiący symbol całości założenia projektowego. 

Ambitne zadanie

Wzgórza Krzesławickie, dzielnica północno-wschodniej części Krakowa, stały się lokalizacją projektu rezydencji, będącej, z uwagi na swoje umiejscowienie, obiektem wymagającym szczególnych rozwiązań projektowych. Widokowa działka przeznaczona pod projekt rezydencji położona jest w strefie bezpośredniego narażenia na zwiększone natężenie hałasu, co w oczywisty sposób wymusiło zastosowanie rozwiązań ograniczających jego wpływ na jakość życia użytkowników obiektu.

Kierunek południowo-wschodni, z którego rozciąga się najatrakcyjniejszy widok na panoramę Krakowa jest zarazem źródłem uciążliwego sąsiedztwa linii kolejowej oraz ciągu komunikacyjnego o stosunkowo dużym natężeniu ruchu samochodowego. Wpłynęło to na całokształt projektu, który zarówno swoimi rozwiązaniami funkcjonalnymi, jak i bryłą przeciwstawia się negatywnym oddziaływaniom zewnętrznym. Początkową ideą stało się dążenie do rozłożenia wszystkich stref funkcjonalnych w jednej kondygnacji.

Podstawowa powierzchnia użytkowa licząca około 500 m2 została rozplanowana na parterze rezydencji, wokół dziedzińca z basenem. Część dzienna z ogrodem zimowym osłania akustycznie dziedziniec od strony widokowej, ale równocześnie uciążliwej. Część nocna zlokalizowana jest po „cichej” stronie dziedzińca. Funkcja garaży i pomieszczeń pomocniczych zlokalizowane zostały na poziomie -1.

Dodatkowo całą kubaturę domu wpasowano w teren tworzący naturalną formację skarpy, dodając obiektowi oryginalnych walorów kompozycyjnych. Przewidziano również wytworzenie dodatkowej bariery w postaci nasypu, który, tworząc przedpole rezydencji, stanie się pierwszą w kolejności barierą.

Funkcjonalny układ pomieszczeń

Cały rzut przypomina literę U. W części bliżej drogi zlokalizowano strefę dzienną, z której rozpościera się widok na zabudowania Krakowa oraz równoległy do drogi ogród zimowy. W drugiej części, w cichszej części działki, zlokalizowano strefę nocną.

Między obydwiema częściami powstał rodzaj otwartego z jednej strony patia z basenem. Można na nie otwierać strefę dzienną, dzięki czemu elewacja od drogi może być zamknięta, co pozytywnie wpływa na poziom hałasu w budynku. Część nocna zyskała zaś widok na transparentny ogród zmowy, a przez niego także na Kraków. Ogród wzbogaca widok, a dodatkowo stanowi barierę dźwiękową.

Wszystkie te zabiegi pozwoliły na wykorzystanie walorów terenu i widokowe otwarcie w interesującym kierunku, przy jednoczesnym izolowaniu wnętrza budynku od niekorzystnego wpływu ulicy i torów kolejowych. Niestandardowe podejście umożliwiło powstanie nie tylko funkcjonalnej, ale także ciekawej formy architektonicznej.

 

Projekt: APA Baza Architekci

Inwestor: Prywatny

Lokalizacja: Kraków

Powierzchnia: 500 m²

Nie ma jeszcze komentarzy. Kliknij i dodaj pierwszy!
http://akkumulyatory.net/

best-cooler.reviews/best-soft-sided-cooler-guide/

www.antibioticlistinfo.com/